Menu
Tablet menu

Koloniehuis - Lohnislaan, De Pol

In het begin van de 19e eeuw werden er in de provincies Drenthe en Overijssel een viertal kolonies - FrederiksoordWillemsoordWilhelminaoord en Boschoord - gesticht in het kader van de toenmalige armoedebestrijding. In de kolonie in Willemsoord werden ook joodse armen gehuisvest. Voor deze groep werd een aparte buurt gecreëerd, de Jodenpol. Vanuit die tijd stamt de naam van de buurtschap "De Pol".

Op de Pol heeft studioNEP voor een koloniehuis een verbouwing en uitbreiding ontworpen. Hierbij was belangrijk dat aan de hoofdvorm van het nog bijna originele koloniehuis geen afbreuk werd gedaan. Door  twee grote dakkapellen aan het koloniehuis toe te voegen is meer bruikbare ruimte onder het lage dak ontstaan zonder dat dit afbreuk doet aan de vorm.

Hoewel dit in vanuit het bestemmingsplan niet is toegestaan is schuin achter het koloniehuis, als een soort schuur, een zwarte houten doos geplaatst. Deze aanbouw, waarin de keuken is gesitueerd, is gesloten vanaf de straatzijde en opent zich richting de achtergelegen landerijen. De aanbouw is door middel van een glazen gang verbonden met het koloniehuis zodat deze verbinding zo transparant mogelijk is.

back to top

#studioNEP

Login or Register